taNDem ‘Tragkraft / Draagkracht’

Simone Lamski(D) en Els Mondt(NL)

Duits-Nederlandse Kunstontmoeting

Tragkraft/Draagkracht is een ode aan de venen.
Theaterdocente Simone Lamski uit Emsdetten (D) en kunstenares Els Mondt uit Zwolle hebben de Gashouder gekozen als locatie voor een tentoonstelling en voorstelling over veen, turf en energie onder de naam Tragkraft/Draagkracht.

De tentoonstelling en voorstelling komen voort uit het grensoverschrijdende project taNDem. De organisatie van taNDem wil gedurende drie jaar Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers uit de Euregio met elkaar verbinden. Ieder jaar is er een ander thema. Voor 2019 is dit: Energie.

Een ode aan het veen, daarvoor is Dedemsvaart bij uitstek geschikt. Het is gelegen in het veen en beschikt over een energie-museumpark met kalkovens, turf- en kolengestookt, de gashouder en de oudheidkamer die vertelt over de vervening.

Simone heeft danstheater ontwikkelt met draagobjecten. Els wil met uitvergrote sieraden de veenarbeider eren. Ze maakt ze zo groot dat deze monumentaal worden en niet te dragen zijn. Zo was het leven in de venen ook, zwaar armoedig en vol van plichten en gebruiken. Turf was het bruine goud, maar hoe gaan we na de grootschalige afgraving van het veen om met de gevolgen voor het klimaat? Wordt het ondraagbare draagbaar?

Simone werkt samen met een choreograaf, amateurdansers -en acteurs van alle leeftijden en integreert het werk van een natuurfotograaf in de achtergrondprojecties. Els vroeg een dichteres gedichten te maken over de verschillende thema‘s van de voorstelling.

 

Gashouder Podium

Voorstelling 20.00 – 21.00 uur
Voordracht 21.30 – 22.00 uur

Toegang € 10,00

 

Tentoonstelling 14 september – 27 oktober 2019

Openingstijden

Open Monumentendag 14 september 12.00 -17.00 uur

Dinsdag t/m donderdag, zaterdag en zondag 14.00 -17.00 uur

 

Galerie Münsterland Emsdetten(D)

Tentoonstelling 21 maart – 4 april 2020

Openingstijden: do/vr 16-19 uur, za 15-18 uur, zo 11-18 uur. En op afspraak

 

Voorstelling: zaterdag 21 maart 2020 20.00 -21.00 uur, vrije toegang

Adres: Galerie Münsterland e.V., Friedrichstr.2, 48282 Emsdetten

www.galerie-muensterland.de, www.stroetmannsfabrik.de

www.tandemkunst.eu

www.facebook.com/moorenergie

Het spijt ons. de ticketverkoop voor deze voorstelling is gesloten.